Köylüleri Mağdur Eden Yasaya, Taşdemir’den Önerge

Köylüleri Mağdur Eden Yasaya, Taşdemir’den Önerge

 

Köylüleri Mağdur Eden Yasaya, Taşdemir’den Önerge

 

Ağrı merkezli Bağlı Eliaçık, Murathan, Bölükbaşı ve Çamurlu köylerinde tarım arazileri içinde alt yapı çalışmalarından dolayı kullanmadıkları suyun parasını vermeye zorlanan köylüler Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye çağrıda bulundu “Tarım arazilerine yapılan alt yapı çalışmasının bedelini bize ödetmeyin”.

 

Söz konusu tarım arazileri ile ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisine soru önergesi veren Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan TAŞDEMİR köylülerin mağduriyet yaşadığını ve bu yanlıştan bir an önce dönülmesi için meclise soru önergesi verdiği ve hazırladığı önerge de şu hususları dile getirdi. “Tarım ve Orman Bakanı Bekir PAKDEMİRLİ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. ve 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim” diyen Taşdemir, söz konusu köylerin tarım arazilerinde alt yapı çalışmalarının yapıldığı lakin köylünün kullanmadığı suların parasının haksız yere istendiğini belirterek önergesinde şu hususlara yer verdi;

“Ağrı merkeze bağlı Eliaçık, Murathan, Bölükbaşı ve Çamurlu köylerinde tarım arazilerini sulama amaçlı alt yapı çalışması yapılmıştır. Fakat altyapı çalışmaları tam yapılmadığı ve su kanallarında ciddi sızıntı olduğu için her su verildiğinde kanalda oluşan çatlaklardan tonlarca su boş arazilere akmakta ve tarım arazilerine ulaşamamaktadır.

Tarım arazilerine ulaşmayan ve boş arazilere dökülen suyun ücreti bu köylerdeki çiftçilerden tahsil edilmek istenmekte ve çiftçiler kullanmadıkları su ücretini ödemeye zorlanmaktadır.   

Ayrıca mevsim kuraklığı ve tarım arazilerini sulanamamasından kaynaklı hasadından verim almayan çiftçiler zor durumda kaldıkları için Ziraat Bankası’na olan borçlarını da ödeyemez duruma gelmiştir”. diyen Taşdemir, bu bağlamda üç husus öne sürdü;

 

Ağrı merkeze bağlı Eliaçık, Murathan, Bölükbaşı ve Çamurlu köylerinde tarım arazilerini sulamak üzere yapılan kanalların bakım ve onarım işlemlerinin yapılıp söz konusu sorunların giderilmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

 

Su kanallarında sızıntı sonucu boş arazilere akan suyun ücretinin çiftçilerden alınmaması ve şu ana kadar çıkarılan su borçların silinmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

 

Kuraklık ve tarım arazilerinin sulanmamasından kaynaklı üretiminden verim alamayıp maddi olarak zor durumda kalan çiftçilerin Ziraat Bankası’na olan borçlarının ertelenmesi yönünde bir çalışmanız olacak mıdır?

 

TUĞÇE HUY/AĞRI YAŞAM

Köylüleri Mağdur Eden Yasaya, Taşdemir’den Önerge
Köylüleri Mağdur Eden Yasaya, Taşdemir’den Önerge