Doğubayazıtlı araştırmacı yazar Nihat Gültekin yeni kitabıyla
37. Uluslar arası İstanbul kitap fuarında…
37. uluslar arası kitap fuarı 10-18 Kasım 2018 tarihleri arasında Beylükdüzü Tüyap Fuar ve Kongre Merkezinde başladı. Yurt içi ve yurt dışından 800ün üzerinde yayınevi ve sivil toplum kuruluşunun katılımı beklenen fuarda, dokuz gün boyunca panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk atölyelerinden oluşan kültür etkinlerinden ve binlerce imza gününde yazarlar okurlarıyla buluşacak. Fuar, birbirinden değerli konukların katılımıyla düzenlenecek pek çok edebiyat etkinliğine ev sahipliği yapacak. Hayatı Edebiyatla kuşatmak bu yıl ki kitap fuarının teması, onur konuğu ismi Selim İleri.
AĞRI- DOĞUBAYAZIT’IMIZIN ÖNEMLİ KALEMLERİNDEN
araştırmacı yazar Nihat Gültekin de bu yıl Kürtçe yayımladığı Kilam û Pênûs kitabıyla Lis yayınevi standında 11.11.2018 tarihinde imza günü düzenledi. İmzalar, söyleşiler, atölyeler ve kitapların olduğu bir mekanda araştırmacı yazar Nihat Gültekinin kitap imza gününe çok sayıda kişi katıldı. Bilindiği üzere Nihat Gültekinin daha önce Belge yayınlarında yayınlanan 8 kitabı okurlarla buluşmuştu. Bu yıl ki kitabı için konuştuğumuz Nihat Gültekin;” Kürtlerin arşivine, hafızasına katkı sunmak en büyük mutluluğum. Hatırlanmaya yönelik bir arşiv çalışması olarak da bakılabilinir. Günlerce yazılar üzerinde çalıştım. Çok sade, duru ve anlaşılır bir dil var yazıların tümünde. Wezîrê Eşonun yazdıklarının unutulmaması ve kaybolmaması için hazırladığım bir kitap.
KİTAPTA ESKİ SOVYET KÜRTLERİNİN TARİHİ,
Sovyetlerdeki kültürel Rönesans, Ermenistan’daki edebiyat, Riya Teze gazetesi, Erivan radyosu, Kürt konferansı yazılarının yanında Mustafa Barzanî ve Qazî Mihemed ile ilgili yazılar var. Yine eski Sovyetlerde yazın hayatına imza atan onlarca yazar hakkında da yazılar mevcut. Erebê Şemo, Heciye Cindî, Casimê Celîl, Qanatê Kurdo, Xelîlê Çaçan, Fêrîkê Ûsiv, Emerîkê Serdar, Ordîxanê Celîl, Eskere Boyik, Çerkezê Reş, Ezîzê Cewo, Egîtê Cimo, Şekroyê Mihoyi, Aslîka Qadir, Pîr Dîma hakkında çok ayrıntılı ve bilgilendirici yazılar mevcut. Adı yaygınca bilinmeyen, ama bilinmeyi hak eden, yaşamı boyunca her alanda birçok Kürt aydınına, yazarına ve şairine destek olan, ama adı çoğunlukla gölgede kalmış olanlardan yazılar mevcut. Ermenistan ve daha sonra kaldığı Avrupa da, Kürt kültürüne, tarihine ve edebiyatına unutulmaz katkılar yapmış Wezîrê Eşo’nun hatırlanması ve kıymete binmesi açısından bu çalışmayı hazırladım.
WEZÎRÊ EŞO’NUN ÖLÜMÜNDEN SONRA ÖZELLİKLE KIZI MİDİA’NIN
yoğun temaslarından sonra bu çalışmayı yayınlanacak hale getirdim. Daha öncede Lis yayınevinden Wezîrê Eşo’nun kitaplarını basımı gerçekleşmiş ve bazıları da basıma hazırlanmaktadır. Bu çalışmalar neticesinde bugüne kadar yoğun çabalar sonucu bir çok yazarımız geç de olsa hak ettiği değeri görecektir. Kürtler açısından sevindirici bir gelişmedir.
Yazarlığının yanında, çevirmen, gazeteci, radyocu ve tarihçi olarak tanınan Wezîrê Eşoyê Hûtî 1 Kasım 1934’te, Gürcistan’ın başkenti Tiflis’te doğar. Kürt-Êzidî Sîpkî aşiretine mensuptur. Aşireti, 1880’lerde Ağrı’nın Eleşkirt (Elaşgir/Eyntab) ilçesindendir. Daha sonraları, Osmanlı ve Sünni Kürt zulmünden dolayı Kars’ın Digor taraflarına göç etmişler. Oralarda Kürtler 16 köy kurmuştur. Wezîr’in büyükbabası, Digor’un Şîrikû köyüne yerleşmiştir. Kalabalık ve nüfuzlu bir aileye sahip olan büyükbabası Hûtê Begê Reşîd, Birinci Dünya Savaşı ve Ekim Devrimi öncesinde, bölgenin aşiret reisliğini yapmıştır.
Kısacası bu kitap, yöremizin içinden büyüyen ve bir edebiyat bilgesi haline gelen Wezîrê Eşoyu, hayatını ve yazılarını bulacağız. Herkes gider, yalnız kitap kalır elimizde.
Kitaplarımıza sahip çıkalım. Bizi bu günde yalnız bırakmayan edebiyat severlere de teşekkür ederim”, dedi.
İmzalar, söyleşiler, atölyeler ve kitapların olduğu bu günde yoğun katılım göze çarptı. Herkesin kitap ve kitaplar alması sevindirici bir gelişme kaydetmek gerek. Okunacak çok kitap var ve yazılacak bir dolu yeni güzel hikaye. Geçmişten beslenerek geleceğe hazırlanmak için kitaplarla örülü bir yaşam şart. Oradan ayrılırken bir kitabını bize imzalayan araştırmacı yazar Nihat Gültekine bundan sonraki yazımsal çalışmalarında başarılar diledik.