HAYVANLARIN SU SORUNU KARLA ÇÖZÜLÜYOR…

HAYVANLARIN SU SORUNU KARLA ÇÖZÜLÜYOR…

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yılın farklı dönemlerinde yer değiştiren yaylacılar, yazın hayvanlarının su ihtiyacını karşılamak için dedelerinden öğrendikleri yöntemleri kullanıyor. 

Yaylacılar, ilkbaharda Nemrut Dağı´nın eteklerinde üzerini samanla kapatarak muhafaza ettikleri karı, yazın kurak geçtiği dönemde ihtiyaç duyduklarında eritiyor. 

   Sürülerin peşinde zorlu bir yaşam sürdüren yaylacılar, dağın yamacında günlük ihtiyaçlarına göre erittikleri karın suyunu hortumlarla çadırdan yaptıkları havuzlara aktarıyor. 

2 bin 800 rakımdaki Nemrut Dağı´nın eteklerinde konaklayan 14 ailesi de bu yöntemi kullanıyor. 

Yaylacılar Fehim Tan, yaptığı açıklamada, yaklaşık 15 yıldır Nemrut Dağı´nın eteklerine ve yaylaya geldiklerini kışın ise tekrar  döndüklerini söyledi.

Yaşamlarının oldukça zor ve yorucu olduğunu anlatan Tan, şöyle devam etti:

"Bölgemiz sıcak olduğu için kışın oraya gidiyoruz, yazın da buralardayız. Dedelerimizden bize kaldığı için yaylacılığı bırakamıyoruz. Hayvancılığı seviyoruz. İlla hayvanımız olacak. Köyde otursak bile yine hayvanları besliyoruz. İlkbaharda hayvanları yaylaya, vatandaşların ektikleri tarlalar zarar görmesin diye araçlarla getiriyoruz. Sonbaharda ise tarlalar biçildiği için yürüyerek köylerimize gidiyoruz. Gidişimiz yaklaşık 40 gün sürüyor."

- "10 yıldır bu yöntemi kullanıyoruz"

Tan, dağın eteklerinde ve yaylalarda çadırları kurdukları yer ile hayvanların otlatıldığı bölge arasında yaklaşık 3 kilometre olduğunu ifade etti. 

Yaylada en çok su sıkıntısı yaşadıklarını ve bu sorunu ilkbaharda üzerini samanla muhafaza ettikleri karı eriterek çözdüklerini dile getiren Tan, şunları söyledi:

"Yaklaşık 10 yıldır bu yöntemi kullanıyoruz. İlk zamanlarda kar erken bitiyordu. Çok düşündük, ilk önce karın üzerini çadırla örttük, olmadı. Yaşlılarımız bize ´samanla muhafaza edin´ dedi. Biz de denedik ve oldu. İlkbaharda samanları yaylaya getiriyoruz. Samanla karın üstünü kapatıyoruz ve biz açmayana kadar hava ne kadar sıcak olursa olsun erimiyor. Hayvanların günlük su ihtiyacına göre kar eritiyoruz. Mesela günde 5 ton suya ihtiyacımız varsa o gün gelip o kadar karın üstünden samanı atıyoruz. O kar eridikten sonra çadırlarla yaptığımız göletlere aktarıyoruz. O şekilde hayvanlarımızı suluyoruz. Bu yöntemle kar bizi sonbahara kadar götürüyor. Bunu her yıl tekrarlıyoruz."

Tan, sabah erkenden kadın ve çocukları da alıp yürüyerek koyun sağmaya gittiklerini, koyunları sağdıktan sonra sütü alıp aynı yoldan çadırlara döndüklerini anlattı.

HAYVANLARIN SU SORUNU KARLA ÇÖZÜLÜYOR…