İNŞAAT MÜHENDİSLERİ İLE DEPREMDEN SONRA DEĞİL, ÖNCE TANIŞIN!
İSTANBUL KÜLTÜR ÜNİVERSİTESİ MEZUNU AĞRILI HEMŞERİMİZ ALİ KORKUT İNŞAAT MÜHENDİSİDİR.
Öğrenciliği döneminde, üniversitede Yapı ve Deprem kulübünde başkanlık yapıp aynı zamanda mezun olan her inşaat mühendisinin kayıt olması gereken yarı resmi kamu kurumu niteliğindeki İnşaat Mühendisleri Odası’nın gençlik örgütü genç-İMO’da Konsey Üyeliği’ne seçilmiştir.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİYLE DEPREMDEN SONRA DEĞİL ÖNCE TANIŞIN
Türkiye Cumhuriyeti üzerinde bulunan coğrafyada 20 milyon yapı stoğından 7 milyonun sıkınıtılı olduğunu ifade eden ALİ KORKUT, ‘’bu stoğun 2 milyonu İstanbulda bulunmaktadır’’ dedi.
1999’da Gölcük depreminde 18.000 insanın yaşamını yitirdiğini hatırlattı.
KORKUT, ‘’1999 Depreminin üzerinden bir kaç ay geçmeden Düzce depremi yaşanmış bu depremde de 710 kişi yaşamını yitirdi. ’’ şeklinde konuştu.
BEKLENEN BÜYÜK DEPREMİN MERKEZİ NERESİ?
Büyük İstanbul depreminin beklendiğini ifade eden KORKUT, merkez üssünün Maltepe’nin karşısında bulunan Adalar’ın altındaki segmentte olacağının öngörüldüğünü söyledi.
‘‘En az 7.5 büyüklüğünde ve bu depremin 2025’e kadar olması bekleniyor, olduğu taktirde büyük can kayıpları öngörülüyor.’’ diye konuşan KORKUT,
Deprem bir doğa olayı olduğunu, Depremi afet haline getiren insanların olduğunu savundu.
KORKUT, ‘‘Öyleki deprem afet olmuş olsaydı Japonya sürekli can kaybı ile adeta çalkalanırdı.’’ açıklamasında bulundu.
İL AFET MERKEZ KURULU
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı hemşehrimiz Cemal Gökçe’nin de içinde bulunduğu İl Afet Merkez Kurulu’nun 17 Ağustos depreminin akabinde kurulduğunu bildiren KORKUT, bu kurulun İstanbul’da deprem sonrası toplanma alanı olarak 476 alan belirlediği ve bugün bu alanların dörtte üçünün üzerinde yapı olduğunu büyük İstanbul depremi olduğu takdirde insanların kaçabileceği alanın olmadığını vurguladı.
ALİ KORKUT son olarak sözlerini şu şekilde tamamladı:
‘‘Günümüzde İstanbul’da belirlenen 77 deprem toplanma alanı var, deprem olduğunda 18 milyon insan 20 hektarlık alana sığdırılmak zorunda kalacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre senede 500 bin yapının yeniden yıkılması güçlendirmesi ve bu çalışmanın 15 yıl süreceği söyleniyor.
DEPREM bize bilimsel çalışmaların sonucunda önceden haber edinebileceğimiz, tedbirimizi alabileceğimiz bir doğa olayıdır.’’ dedi.