AĞRILILAR SANCAKTEPE’DE AHMEDİ XANİ KÜLTÜR EVİ AÇILIŞINDA TOPLANDI

AĞRILILAR SANCAKTEPE’DE AHMEDİ XANİ KÜLTÜR EVİ AÇILIŞINDA TOPLANDI

AĞRILILAR SANCAKTEPE’DE AHMEDİ XANİ KÜLTÜR EVİ AÇILIŞINDA TOPLANDI


ŞEYH AHMED-İ XANİ KİMDİR

 

17. yüzyılda yaşamış Kürt edip, şair, tarihçi ve mutasavvıf.Yaşadığı yörede zaman zaman şeyh olarak kabul edilmiş, halk arasında Hani Baba adıyla da anılmıştır <yrıca, molla(Molla Ahmed) olarak da tanınmaktadır. Xânî Aşiretinden olmasından ve Han köyünde doğması ötürü AhmedXânî (Ahmed-i Xânî) olarak tanınmaktadır. 

Doğu Bayazıt medreselerinde müderrislik ve İshak Paşa Sarayında kâtiplik yapmıştır. Dört dil (Arapça, Farsça, Kürtçe ve Türkçe) bilen Hani, eserlerini, dönemin tercih edilen edebiyat dili olan Farsça yerine Kürtçe yazmıştır.

Ahmed-i Xani'nin en bilinen ve meşhur eseri, 17. yüzyılda Kürtçe'nin Kurmanci lehçesiyle yazdığı "Mem û Zîn"dir. Hâni, Mem û Zîn adlı eserinde, Emir Zeynettin'in güzellikleriyle dillere destan olan Zin ve Sti adlı iki kız kardeşinin Mem ve Tajdin ismindeki iki gençle olan aşklarını şiir şeklinde anlatır. Eser, aynı adla sinemaya da uyarlanmıştır.

SANCAKTEPE BELEDİYESİNDEN AHMEDİ XANİ KÜLTÜR EVİ AÇILIŞI

 

SancaktepeAğrılılar derneği başkanı Sadık BELKIS, Ahmedi Hani kültür evi olarak adlandırılan bu yerin açılışına gösterilen büyük ilgiyle katılımdan dolayı, Belediye başkanımız İsmail ERDEM’e, İl Başkan Yardımcımız Cihan ÖZTUNÇ’a, Trabzon Belediye Başkanımıza, İstanbul Ağrı Dernekler federasyonu Başkanımız Nesim Aslan, İstanbul Ağrılılar Dernek Başkanımız Nihat Adan, Ağrı Sancaktepe Dernek Başkanı Ebubekir Tanrıkulu, Ümraniye Ağrı Dernek Başkanı Orhan Baydar, Ağrı Taşlıçay Dernek Başkanı Nesim Tutak, ilçe başkanıma, Ahmedi Hani dernek başkanıma, katılan tüm dernek başkanlarına teşekkürlerini sundu.

‘‘1651 – 1701 yılları arasında doğu ve güneydoğu Anadolu bölgesinde büyük ün yapmış Ahmedi Hani’nin isminin buraya verilmesi kararını aldık’’ diyen Sadık BELKIS,

 

Bizler Sancaktepe ve bütün Ağrılılar olarak, bu alanda başkanlara şükranlarını sundu.

 

 

 

AHMEDİ HANİ SEMPOZYUMU YAPILACAK

 

Önümüzdeki ay Sancaktepe’deAhmedi Hani sempozyumunun yapılacağını ifade eden BELKIS, dernek adına katılan herkese tekrar teşekkürlerini sundu.

 

SANCAKTEPE BELEDİYE BAŞKANI İSMAİL ERDEM AÇILIŞ KONUŞMASI

‘‘Bu güzel mekanın açılışın hoşgeldiniz güzel bir mekana şahitlik yapıyoruz, bu mekanı çocuklarımızın emrine amade bırakacağız’’ diye konuşmalarına başlayan Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail ERDEM, yapımı tamamlanan mekanlar konusunda bazı bilgiler verdi:

 

‘‘Yapımı tamamlanan, Özgecan Aslan adını verdiğimiz sağlık ocağı bilgi evi açılacak. Bu Bizim 28. Eğitim - Kültür merkezi açılışımız oldu. Belediye başkanı olarak göreve geldiğim gün itibari ile eğitime nasıl katkıda bulunacağımızı düşündük, milli eğitimin vermiş olduğu tüm eğitimlere destek verelim, tesisler açalım, çocuklarımızı kültür- sanata alışık olsun diye 28 kurum açtık, bu kurum içinde 300 çalışan öğretmenimiz var.’’

 

BU GÜZEL MEKANI ANNELERE SUNUYORUZ

 

 

Sancaktepe Belediye başkanı İsmail Erdem, ‘‘Sancaktepenin geleceği adına önemli sonuç oldu. Çocukların geleceği adına eğitim, kıymetli gençler okusun istiyoruz, iş-güç sahibi olsun istiyoruz, bunu her anne ister’’ diye konuştu.

Erdem, ‘‘Bu güzel mekanı onların annelerine emanet edeceğiz’’ açıklamasını yaptı.

Temelinden başlayan bütün mesai arkadaşlarına teşekkürlerini sunan ERDEM,

Şabanı Veli adıyla daha önce bilgieevi açtıklarını vurguladı. Şabanı veli’nin Kastamonu insanının gönül bağladığı ahmedi hani hz. gibi kendini ilme adamış hem edebiyatçı hem şair astronomi ilmine sahip islamalimi bilim adamı olduğunu hatırlattı.

 

 

 

 

 

AHMEDİ HANİ TÜRBESİ VE AĞRI YOLCULUĞU


‘‘Anadolu toprakları bu yönüyle zengin, her tarafta gönül sultanı olmuş Ahmedi Hani Hazretleri. Güneydoğu bölgemizde dünyaya geliyor, Ağrı, Doğubeyazıt’ta rahmete kavuşuyor.Türbesi İshak Paşa Sarayında.’’ diye konuştu.


Belediye Başkanı İsmail Erdem Ağrı Yolculuğunu şu şekilde tamamladı:


‘‘Ağrı dernek başkanımızın dostça daveti üzerine, ilçe başkanımız ile beraber ağrıya geldik, Taşlıçay, Diyadin, Patnos’ta misafir olduk, Ahmed-i Hani türbesinde namaz kıldıktan sonra İshak paşa türbesi ziyareti ile döndük, belediye üzerine bir karar aldık, ilçelerimizin tamamına şükran sunuyorum, belediye meclisimiz hep güzel şeylere imza attı.’’

AKPARTİ İSTANBUL İL BAŞKAN YARDIMCISI CİHAN ÖZTUNÇ

 

Cihan ÖZTUNÇ, konuşmalarına şöyle başladı: ‘‘Çok değerli belediye başkanım, kıymetli ilçe başkanlarım, değerli misafirlerimiz, teşkilat mensuplarımız, bu gün burada birçok değerli Ağrı’lı hemşerilerimi gördüm bu açılışa teşrih ettiniz, şeref verdiniz bereketinizle geldiniz.’’

17. Yy yaşamış değerli büyük şahirAhmedi Hani’nin verildiği güzel bir mekandabuluşmada bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını belirten ÖZTUNÇ,

‘‘Bizi bu topraklardan ayrıştıran birçok dil konuşuluyor, bizi birleştiren o kadar değer varkiAhmedi Hani o değerlerden biri’’ dedi.

Belediye Başkanı İsmail ERDEM’i aldıkları kararlardan dolayı tebrik eden ÖZTUNÇ,  Ahmedi Hani’nin Ağrı topraklarında meşhur olduğunu ifade eden ÖZTUNÇ,  Ahmedi Haniyi sahiplenmemiz gerektiğini önemle vurguladı.

Ahmedi Hani hazretlerinin hepimizin alimi olduğunu, İSLAM alimi olduğunu belirten ÖZTUNÇ, ‘‘ Bize ait değil bütün coğrafyamıza aittir, böyle bir alimin ismini İstanbul’da yaşatmak önemli bir karar, hukuk ve ileri görüşlülük’’ diye konuştu.

Son olarak konuşmalarını şu şekilde tamamladı:

‘‘Vizyonlarından dolayı, ufuklarından dolayı belediye başkanımız İsmail ERDEM’e teşekkürler. Ahmedi Hani gibi değerli bir ismin verildiği merkezin açılışının hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.  Allah’a emanet olun.’’

AĞRILILAR SANCAKTEPE’DE AHMEDİ XANİ KÜLTÜR EVİ AÇILIŞINDA TOPLANDI