TÜMESKOM İMESKOM FEDERASYON BAŞKANI DÜNYA HALLER BİRLİĞİ ÜYESİ BURHAN ER
Ağrı, Patnoslu hemşerimiz Burhan ER, TÜMESKOM ve İMESKOM Federasyonu başkanı ve dünya haller birliği üyesidir.
Türkiye’de ve Ağrı’da tarımın nerelere geldiğini Türkiye-Rusya ilişkilerinin tarımı nasıl etkilediği konusunda söyleşi yaptık.
TARIMDA TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ
Bu güne kadar Rusya ile her hangi bir sorunumuz yoktu. Aslında bakacak olursanız uçak kazası Rusya için bahaneydi. Dünya’da ister istemez ülkeler arasında anlaşmazlıklar olabilir ama hiç kimse hiçbir zaman Tarım almıyorum diyemez bu yanlış olur, kendi ülke insanlarına ihanettir.
Biz Rusya’da meslektaşlarımız ile görüştük, Rus meslektaşlarımız ile görüştük ve hepsi PUTİN yanlış yaptı dediler. Ülke ilişkileri kötüydü, ticari ilişkiler zarar verdi zorluklara rağmen milli davamıza sahip çıktık, Rusya’nın tarımda ambargo koymasından sonra en çok etkilenen kişi oldum.
Rusya yüzünde Ege bölgesinde üreticilerden aldığımız malların ödemesini yapamadık, büyük sıkıntılar içindeyiz. Biz zarar etsek bile sıkıntılar içinde olsak da ülkeme feda olsun. Ülke meselesi her şeyin üstündedir.
Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler şimdi düzeldi, her şey normal gidiyor, dört mevsim ürünler yetiştiriyoruz. Türkiye’de olan imkânlar dünya devletlerinde yok. Rusya’nın Türkiye’ye ihtiyacı var.
Nar ekşisinden tutun biber dolmasına kadar, elmadan tutun limonuna kadar dünya genelinde kalite üretiminde rakipsiz.
Rusya’da soğuk havalar başlıyor, Rusya sanayisi zengin bir ülke olabilir ama insanları beslemek zorundasın. Enerjiye ihtiyaç varsa bile Rusya’nın da ihtiyacı var. İnsanlarınızı seviyorsanız Ülkeler arasında insanların kaderi ile oynamak iyi bir şey değil, insanları boğazındaki gıdayı eksik etmek haksızlıktır.
AĞRI’DA TARIMIN GELİŞİMİ İÇİN NELER YAPILMALI?
Ağrı, Patnoslu olarak geçimimi tarım ile sağlamaktayım, tarımla uğraşmak babadan oğula geçti, 35 yıldır İstanbul’da sebze ve meyve Türkiye haller federasyonu başkanıyım aynı zamanda dünya haller birliği üyesiyim. STK başkanı 14 yıldır federasyon başkanı, 8 yıl Dünya hal birliği üyeliğim var.
Tarımı dünyaya biz anlatıyoruz. Ağrı dağının 5.500 m yükseklikten bahsediyor, dondurucu soğuğundan bahsediyor, kaplıcalarından ve Diyadin’de domates üretiminden bunları hep biz tanıttık. Hollanda’da 2015, Fransa’da tanıttık, değerli toprakları yavaş yavaş işletmek zorundayız. İyi tarımı geliştirmek için çalışıyoruz. Ağrı’da her şey yetişir, neden diğer ülkelerde öncelik varsa da Ağrı’da olmasın?
‘ÜRETİM BOL BOL ÜRETİM’
Ağrı’lı yetkililer ile tarımı anlattık, tarımı biz iyi biliriz. Toprakla iç içe ve üretimle de iç içeyiz. Sadece onunla değil Medya ile de iç içeyiz. Bunu kitaplarla değil, tecrübe ile öğrendik.
Neden kendi herkesin binalarında üzüm var da? Diğer meyveler olmuyor? Bunun için her şeyi yetkililerden beklememek lazım. Eğitim seviyesinde büyük gelişme var Ağrı’da Domates üretimini İngilizce anlattık ve iki üç ayda bir Hasat Dergisi yayınlıyoruz.
NASIL BİR AĞRI İSTERSİNİZ?
Bilim adamlarının söyledikleri gibi bildiklerimiz ile top ve tüfek savaşlarının olmadığı bir dünya isteriz.
Top tüfek savaşları tarihe karıştı. Ağrı yemyeşil dağlara sahip, organik otların ilaç üretiminin olduğunu Heriz, Kengel gibi çağların ovası Ağrı’da, Tutak ovasını neden Türkiye’de ilaç üretiminde kullanmıyoruz.
O bölgenin dağlarında ki değerleri değerlendirmek lazım. Ağrıda baraj sayıları artırıldı iklim değişti. Çevre ve tarım değişti.
KARDEŞLİK ÇAĞRISI
Ağrı sporda top oynarken hep balık gölünde kamp yapardık. Yazıcı barajı var ve Murat nehrinin suyunu iyi değerlendirmek lazım.
Tarih kokuyor Ağrı, İshak Paşa’nın Dünya’da eşi emsali yok Meteor çukuru, süphan Dağı anlatmak lazım. Ağrı turizmini dünyaya anlatıp herkesi Ağrıya çekmemiz lazım. Nuh’un gemisi Ağrı dağında olduğu söyleniyor. Ağrı’ya sahip çıkmamız lazım. Kardeş olmalıyız. Hemşerilerimize sesleniyorum. Tarım sektöründe hangi sektörde olursa olsun, Avrupa’da olsun, Ağrı’ya sahip çıkmalıyız.
Otlarda ki ilaç üretimi hiçbir ülkeye nasip değil, organik ot yetişiyor 5.500 m yüksekliğinde ki dağımızda.
AĞRI’DAN NEDEN GÖÇ ETTİNİZ?
Ağrı’dan Bitlis’e gittiğimizde fakirdik geçim kaynağımız patates soğan ekmekti. Hiç bir yerde toprak yoktu. Severek ayrılmadık nedeni toprağımızın olmayışı hiçbir zaman Ağrıdan bağrımızı koparmadık ve iki ay önce ağrıdaydım. İlçe ilçe köy köy dolaştık.
Ağrı sporun geleceğini düşünüyorduk gençliği böyle yaşadık şimdi İstanbul’a geldik Ege de tarım üzerinde çok büyük yatırımlarımız var Ağrı’da elimizi tutan yoktu.
2015 Haziran Bulgaristan’da tarım bakanına yatırım yapın dedik, Romanya devlet başkanı üretim yapın toprak verelim dedi. Ukrayna’da.
Büyük çapta arazileri olan insanlar 10 sene 20 sene olur biz orada iyi tarım uygulamasını yapabiliriz. Biz Kadir Tokbaş ile bile Yusufelinden gelerek Ağrı Patnos ovasında bostan ekerdik, domates ekerdik.
O bölgelerde insanlar nüfus arttıkça göç etmek zorunda kaldı. Kimse kendi toprağını bırakmak istemedi. 6 ay kar altında kaldığı için göç veriyor. Ağrı’ya teknoloji de lazım tarım uygulaması da lazım.
Bunları iyi değerlendirmeliyiz. Toprak kiralayarak geçiniyorlar. 50 dönüm arazide buğday domates ekeceksin ki geçim kaynağın olsun.
AĞRI’DAKİ İŞ ADAMLARIMIZ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİZ NELERDİR?
İBRAHİM ÇEÇEN
Bilim ve siyasi geleceği olan insanlarımızla gurur duyuyorum, Biz Avrupa’ya gittiğimizde Ağrı’dan bahsedince 3. Köprüyü Ağrılılar yapıyor dedik. Asıl sermayesi İbrahim Çeçen’dir. İnsanlarımızın gurur kaynağıdır. Maddi gücü olmasaydı Ağrı’da üniversite olmazdı.
Ağrı’da yetişen çok ses getiren cerrahlarımız, doktorumuz, sendikadan siyasi insanlarımız, yetiştirdiği kişileri unutmamak lazım.
Herkesle gurur duyuyorum biz Ağrı’yı terk ettiğimizde Türkiye’nin geneline yayıldık Antalya’ya gittiğimizde Ağrılıları toplamak lazım. İstişareler her zaman kaynaşmayı getiriyor, uzlaşma önemlidir.
Siz değerli Medya olmasanız, Ağrı Medya başta olmaz üzere diğer medyalarda olmasa, bizi kim ön plana çıkaracak? sesimizi siz duyuruyorsunuz.
Spor adamlarından tutun doktorlara kadar, sanatçıya kadar, pazarcılara kadar, herkesi tebrik ediyorum. Ağrı geleceği parlak bir şehir, Ağrıda ki siyasilerimiz ve Türkiye’deki tarım nasıl gelişiyorsa Ağrının da tarımını ön plana çıkartmalıyız. İyi tarım uygulaması ve organik tarım geliştirilmesini sağlayan siyasilerin yanındayım. Ağrı valimizin bu konuda girişimleri var. Ona da teşekkürler.
Hal ve Pazar esnafından halka kadar herkesle ilgilenen valimiz var bizlerde sorunları dile getireceğiz. Sorunlarımızı gündeme getirmezse kimler getirilecek.
MEDYAMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ
Önce medyaya sahip çıkmalıyız maddi manevi konuda güçlü değilse medya kuruluşları bir şey yapamaz Türkiye genelindeki hemşerilerimiz sahip çıksın, sadece Ağrı medya değil hepsine sahip çıkmalıyız.
Neden 10 tane gazete olmasın?
Ağrılıları çok severim inşallah geleceği parlak olacak. Çok iyi bir eğitim almamız lazım. Eski cehalet devri geri planda kalmalı.
Türkiye genelinde ne fazla eğitim geliştiren il Ağrı, sonra Van, Bitlis, Siirt hukuk dalında da Ağrı, o bölgenin insanları olarak ön saflara geçmişiz. İş seviyesi olarak Aynı konu sürekli medya da anlatacak. Burada gerçekten Türkiye’yi temsil eden Burhan er var kimliği ön plana çıkaracak cerrahlardan Yusuf Karkok var. İbrahim Çeçenlerimiz var değerli sanatçılarımız var.
‘SPOR YAPARKEN AYAĞIMIZDA SPOR AYAKKABIMIZ YOKTU’
Ağrı sporda futbol oynadığımız zamanlarda 32-33 derece soğukta spor yapardık, ayağımızda futbol ayakkabısı bulamıyorduk, o hayatı bir daha yaşamak isterim. Ağrı sporu Birinci lige taşımamız gerektiği yerde şu anda Amatör lig de bile yok spora sahip çıkmam lazım. İyi eğitim spordan geçer, spor yapamıyorsak damarlarımızdan birisi eksik demektir.
Bütün hemşerilerime selam saygı hürmetler sunuyorum.