Körfezde Yaşayan Ağrılı iş adamı Allak’ın inanılmaz başarı öyküsü

Körfezde Yaşayan Ağrılı iş adamı Allak’ın inanılmaz başarı öyküsü

Körfezde Yaşayan Ağrılı iş adamı Allak’ın inanılmaz başarı öyküsü

Kocaeli Tüm Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı iş adamı Mehmet Allak, hayatı roman olacak türden. 10 yaşında ilkokul, 21 yaşında ortaokula başladı, şimdi 51 yaşında 3’üncü üniversitesini okuyor…

Bugün çok farklı bir hikaye ile karşınızdayım. İbret alınacak, örnek alınacak bir azmin hikayesi bu. İçinde okuma aşkı olan bir gencin yıllar sonra gösterdiği başarıyı okuyacaksınız bu hikayede. Körfezli iş adamı Mehmet Allak’ın 10 yaşında başladığı okul eğitimi… 

 

10 YAŞINDA İLKOKULA BAŞLADI, ŞİMDİ ÜÇÜNCÜ ÜNİVERSİTEYİ OKUYOR 

1964 yılında Ağrı’da doğan Mehmet Allak, 10 yaşında ilkokula, 21 yaşında ortaokula başladı. Ardından lise ve üniversiteyi bitirdi. Sonra ikinci üniversitesini okudu. Şuan 51 yaşında ve üçüncü üniversitesini okuyor.  

 

KAYBOLAN YILLAR

Köyünde okul olmadığı için yıllar sonra eğitim hayatına başlayan, şartlar el vermediği için ortaokula bitiremeyen o genç, kaybettiği yılları daha çok okuyarak geri kazandı. Lise talebesi gibi her sabah ders çalışan Allak önümüzdeki yıl üçüncü üniversitesini de bitirmiş olacak. 

 

İMKANSIZLIKLAR YÜZÜNDEN EĞİTİMİ YARIM KALAN İŞADAMI ŞİMDİ TAM BİR EĞİTİM GÖNÜLLÜSÜ 

Köyünde ortaokul olmadığı için şehirde başladığı ortaokulu imkansızlıklar yüzünden bırakmak zorunda kaldı. İş adamı Allak, yaşadığı zorlukları başkaları yaşamasın diye tam bir eğitim gönüllüsü oldu. Gelirinin önemli bir bölümünü durumu iyi olmayan ailelerin okuyan çocukları için kullanıyor.    

 

EĞİTİM HAYATINDA YAŞADIĞI ZORLUKLAR ONU EĞİTİM GÖNÜLLÜSÜ YAPTI 

Kocaeli Tüm Sanayici İş Adamları Derneği Başkanı ve Körfezli iş adamı ve Mehmet Allak’ı 18-19 yıldır tanırım. Birçok kez onun okullara yaptığı yardımları haber yapmıştım. Eğitime ve öğrencilere karşı çok hassas olduğunu bilirdim. Ancak onun kendi hikayesini geçtiğimiz gün yaptığımız bir sohbette tesadüfen öğrendim. Meğer Mehmet Allak, okumak için öyle çırpınmış, öyle emekler harcamış ki, bu emsali görülmemiş bir çaba… 

 

SİZE ÖNCE MEHMET ALLAK’TAN BİRAZ BAHSETMEK İSTERİM;

1964 Ağrı doğumludur. İlkokulu Ağrı'da, yarım kalan ortaokulu ve liseyi Kocaeli'de tamamladı.  Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Halkla ilişkiler ön lisans ve İşletme Fakültesinde lisans yaptı. Şuanda Açık Öğretim Fakültesi Kamu Yönetimi 3.sınıf öğrencisidir. 

33 senedir Kocaeli'de ikamet etmektedir. 

Kendi imkanları ve öz sermayesi ile yap-sat türü inşaat müteahhitlik faaliyetlerini devam ettirmektedir. 

Siyasete 1990 yıllında aktif olarak Refah Partisi’nde başladı. 

1996 yılında Zeki Canşi başkanlığında Kocaeli de kurulan MAZLUMDER kurucu yönetim kurulu üyeliği yaptı.  

1998'de kapanan  Refah Partisi'nin devamında kurulan Fazilet Partisi ilçe başkan yardımcısı olarak görev yaptı. 

 2001 yıllında kurulan Ak Parti Körfez ilçesi kurucu yönetim kurulu üyesi ve halkla ilişkilerden sorumlu ilçe başkan yardımcısı oldu. 

2000-2006 yılları arasında Körfez Müstakil İşadamları Derneği'nin başkanlığını yaptı. 

2004 -2009 yılları arasında Körfez Belediyesi Meclis üyeliği yaptı.  

2009 -2014 yılları arasında Kocaeli il genel meclis üyeliği yaptı ve üyelik dönemlerinde imar komisyonu başta olmak üzere birçok komisyonlarda görev yaptı. 

Yine 2011-2014 yılları arasında il genel meclisi birinci başkan vekillik görevini yaptı. 

2015 yılında bir grup iş adamlarıyla beraber kısa adı KOTSİAD olan Kocaeli Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneğini kurdu ve derneğin kurucu başkanlığını sürdürmektedir. 

Bir çok sivil toplum örgütleri ve hemşehri derneklere üye olan Mehmet Allak evli ve iki çocuk babasıdır.    


"İLKOKULA 10 YAŞINDA BAŞLADIM "

 Mehmet Allak eğitim hayatını şöyle anlatıyor, “Eğitim hayatıma yani ilkokula 1974 yılında 10 yaşındayken başladım. Ben Ağrı’nın Merkez Bezirhane Köyü’nde oturuyordum. O dönem okul olmadığı için okula gidemiyordum. Okul açıldığında 10 yaşındaydım. Bizim köy Ağrı’ya 15 km uzaktaydı. O dönem öğretmenlerde bir geliyor iki gelmiyordu. Yani sağlıklı bir eğitim alamıyordum. Toplasan 2 ay bir eğitim aldık.  


“OKULA BAŞLAMADAN OKUMAYI ÖĞRENDİM” 

Benim okumaya çok hevesim vardı. Okula gitmeden önce kitap okuyordum. Ağabeylerimiz, komşularımız başka köylere okula gidiyordu, bende onların öğrendiklerinden bir şeyler öğrenmeye çalışıyordum. Yolda toprağın üzerine yazı yazıyordum. Mesela çarpım tablosu çok önemliydi o dönemlerde, ben hepsini biliyordum. Problem çözebiliyordum. 

 

"2. SINIFTAN SONRA 3 VE 4. SINIFLARIN DERSİNE GİRİYORDUM"

İkinci sınıf geldiğinde öğretmen bilenleri de bilmeyenleri de geçirdi. Tek öğretmen vardı. Başarılı bir öğrenci olduğum için beni 3’üncü ve 4’üncü sınıflara gönderirdi. 3 ve 4’üncü sınıf öğrencileri başka köyler de okuyordu. Bizim köyümüzde de okul açılınca bizim okulumuzda eğitimlerine devam ettiler. Ben özelikle Matematik dersi ve Türkçe dersi veriyordum. Yani 1’inci sınıfı geçtikten sonra 3 ve 4’üncü sınıfa öğretmenlik yapmaya başladım. Benim ilkokul hayatımı toplasan 3 seneyi bulmadı. Koşullardan dolayı hep yarım yamalak okuduk. 

 

“ORTAOKULU BIRAKMAK  ZORUNDA KALDIM” 

İlkokul bitince Ağrı Merkez’de ortaokula yazıldım. Gerçi yazıldım yazılmasına ama okuyamadım. Ortaokul merkezde ben ise köyde oturuyordum. O günkü imkanlar çok zordu. Ağrı Merkez’de bulunan akrabalarımın yanında kalıyordum. Baktım bu böyle gitmeyecek okulu bırakmak zorunda kaldım. 

 

“23 YAŞINDA ORTAOKULA GİTTİM”  

Kocaeli’ye göç ettikten sonra burada tekrar okumak için 22-23 yaşlarında Çamlıtepe Ulubey Orta Okulu’na yazıldım. Ortaokulu Körfez’de bitirdim. Bir iki sene sonra 1999’da Açık Öğretim Lisesine başladım. Liseye başladığımda 34 yaşlarında idim. Mezun olduktan sonra üniversite sınavına girdim. Ve 4 yıllık bölüm kazandım. 

 

"40 YAŞINDA İLK ÜNİVERSİTE İLE TANIŞTI,  51 YAŞINDA HALEN ÖĞRENCİ"

İlk üniversiteye 40 yaşında başladım ve Açık Öğretim Fakültesi’ne yazıldım. Daha sonra İşletme de lisan ve Halkla İlişkiler ön lisans okudum. Şuanda da Kamu Yönetimi 3’ncü sınıfta halen öğrenciyim. Bundan sonra doktoramı yapacağım. Nereye kadar giderse okuyacağım. 

  

İŞ HAYATI VE İŞADAMLIĞI 

Aslında 80’den sonra imkanlarımız genişledi. Keşke daha öncede bu imkanlarımız artsaydı da bende okulu bırakmasaydım. 1980’den sonra inşaat ve taahhüt işlerle uğraşan ağabeyim  başladı. Bende onun yanında çalıştım. 1985’de askere gittim. 1987’de ağabeyimin işlerinin başına ben geçtim. Genelde taahhüt işleri yapıyorduk. Ancak hiç devlet işi yapmadık. 2000 yılının başlarında yapsat işine başladık ve halen devam ediyoruz.   


ÖĞRENCİLERE YARDIM EDİYOR

Mehmet Allak, Ağrı’da imkansızlıklar içinde okumaya çalışırken, okula gelen subay çocukları poğaça ve simitlerini bitiremeyip bir kenara bıraktığı zamanlar, onları alıp karınlarını doyuruyorlarmış. O günleri yaşayan Mehmet Allak, bugün aynı sıkıntıları başkası çekmesin diye ilçesindeki birçok okulu gezip, durumu olmayan ailelerin çocukları için yemek fişi satın alıyor ve öğrencilere gönderiyor…

 

"ANNEMLE BİRLİKTE   HÜNGÜR HÜNGÜR AĞLADIK"

O günü hiç unutmuyorum. Hayatta en çok istediğim şeyden uzaklaşmıştım. Okulu bırakıp evime geri dönmüştüm. Öyle bir ağladım öyle bir ağladım ki anlatamam. Artık çok çaresizdim. Okumak istiyorum ama hiçbir çare yok bir çıkış yolu yok. Okulda herkesin parmakla gösterdiği bir öğrenciydim. Öğretmenlerde okulu bırakmamı istemedi, evine davet eden öğretmenlerim de oldu. Kabul edemedim. Okullu bırakınca rahmetli anamın dizinde ağlarken o da saçımı okşayıp benimle birlikte ağlıyordu. O anı hayatım boyunca hiç unutmadım. Bana “Allah kerimdir oğlum bir gün belki okursun” diye dua etti. Tesellide bulundu. 

 

ALLAK'IN ÖNEM VERDİĞİ  SOSYAL SORUMLUK PROJESİ 

Mehmet Allak, durumu olmayan öğrenciler yürüyerek okula gitmesin diye onların servis ücretlerini ödüyor. Ağrı’da yaşadığı zorlukları, Kocaeli’de kimse yaşasın istemeyen Allak gücü nispetinde yardımlarda bulunuyor. Yaptığı yardımları ise kendisinden değil yardım edilen kişilerden öğreniyoruz. Bu da Mehmet Allak’ın ne kadar alçak gönüllü olduğunu gözler önüne seriyor.   

 

KIRTASİYE YARDIMLARI 

Mehmet Allak’ın eğitimle ilgili destekleri bu kadarla bitmiyor. Yine durumu olmayan ailelerin çocuklarıyla ilgili kırtasiye kıyafet ve okul malzemeleri yardımında bulunuyor. Körfez’de anlaştığı bazı firmalarla öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılıyor. 

 

ALLAK, ÖĞRENCİLERE ŞU MESAJLARI VERDİ

Sabah erkenden kalkıp ders çalışıyorum. Okumanın kuran okumak kadar hayrı ve sevabı vardır. Kendini yetiştirmek çok önemli… Gençlere örnek olmak için bunları anlatma gereğini duydum. Ellerindeki imkanı değerlendirsinler. Yaşadıklarımız ve  gördüklerimiz okuma azmimizi kaybettirmedi. İnsanların yaşadığı sıkıntı ve zorluklar başarıyı getiriyor. Okumak, bilgi sahibi olmak bu dünyanın en büyük zenginliğidir…

 

EĞİTİME DESTEK VERİYOR

Sıkıntılı bir eğitim hayatı geçiren Mehmet Allak, o günlerden sonra tabiri caiz ise hayatının bir kısmını eğitime adadı. Eğitim gönüllüsü Allak, kendi yakınlarını okuttu, etrafında tanıdık tanımadık pek çok ailenin çocuklarına burs verdi. Yukarı Hereke’de 2008 yılında prefabrik türü olsa da 65 öğrencilik bir ana sınıfı yaptı. Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde modern bir çeşme yaptırdı.2009 yılında Körfez Dereköy İmam evi lojmanı ve çok programlı salon yaptırdı.  Atatürk İlköğretim’de dezavantajlı aileler için eğitimci ve sendikacı Halil İbrahim Keleş ile birlikte okul öncesi ana okul yapımına katkılar sağladı. 2011 yılında bu projenin yılın eğitim projesi seçildiğini hatırlıyorum. Hemen hemen her okuldan bir plaketi var bir hayır duası vardır. Atatürk Anadolu Lisesi’nin tiyatro sahnesinden tutunda, filanca okulun spor merkezine kadar pek çok okula destek verdi. Yaptığı gönüllülükle, gönüllerde taht kurdu

 
Körfezde Yaşayan Ağrılı iş adamı Allak’ın inanılmaz başarı öyküsü
Körfezde Yaşayan Ağrılı iş adamı Allak’ın inanılmaz başarı öyküsü