Ağrı Kültür Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen “Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Ağrı’nın Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” Ankara’da yapıldı. Ağrı Valisi Musa Işın, eski bakanlar Yaşar Eryılmaz, Cemil Erhan, Ziyaettin Tokar, mevcut milletvekilleri Cemil Yaman, Cesim Gökçe, eski milletvekilleri Abdülkerim Aydemir, Cezmi Erat, Kerim Yıldız, Fatma Salman, Halil Özyolcu, Hanefi Alır, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alparslan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Aleaddin Aslan, akademisyenler, bürokratlar, sivil toplum örgütleri temsilcileri, basın ve işadamlarının katıldığı çalıştay, altı saat sürdü.
Ağrı tarihinde bir ilk olan çalıştayda sunumların tamamı Ağrılı olan akademisyenler tarafından yapıldı. Üç oturum şeklinde gerçekleşen çalıştayda, Ağrı’nın meseleleri masaya yatırıldı. Ağrı Valisi Musa Işın’ın da bir brifing verdiği çalıştayda, eğitimden sağlığa, tarımdan turizme birçok mesele tartışıldı.
Çalıştay, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başladı. Çalıştay’ın Birinci Oturumunda “eğitim meselesi” ele alındı. Başkanlığını Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan’ın yaptığı oturumda, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Kaya ve Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Aslan, Ağrı’daki mevcut eğitim durumunu ortaya koyup çözüm önerilerini dile getirdiler.
İkinci oturum, Prof. Dr. İlhan Kaya’nın başkanlığında gerçekleşti. Yüzüncü Yıl öğretim üyelerinden Prof. Dr. Abdullah Kaya’nın “Ağrı’da Tarım Sorunları ve Çözüm Önerileri” ve Doç. Dr. Atilla Durmuş’un “Ağrı İli Biyolojik Zenginliği ve Eko-turizm Potansiyeli” adlı sunumlarının ardından çalıştaya kısa bir ara verildi.
Çalıştayın üçüncü oturumunun başkanlığını YÖK Denetleme Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan yaptı. Bu oturumda Kahramanmaraş Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve Medeniyet Üniversitesi’nden Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan’ın sunumları gerçekleşti. Prof. Alma’nın özellikle Ağrı’nın su, üretim, enerji ve çeşitli yatırım projelerine dair teklifleri dinleyiciler tarafından büyük ilgi gördü. Çalıştayın “sağlık” meselelerinin ele alındığı son oturumu, Sağlık Bakanlığı eksi Genel Müdürlerinden İdris Yaşar’ın başkanlığında, Yüzüncü Yıl öğretim elemanlarından Prof. Dr. Halit Demir ve Dr. Mehmet Ali Bilgili’nin sunumlarıyla tamamlandı.
“Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Ağrı’nın Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı”, Ağrı Valisi Musa Işın’ın verdiği brifingle devam etti. Ağrı Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Nuri Aydemir, brifing öncesi yaptığı konuşmada, bu muazzam atmosferin oluşmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Ağrı Valisi başta olmak üzere, bakanların, milletvekillerinin, akademisyenlerin, işadamlarının ve basının bu çalıştaya ilgi göstermesinin kendilerini oldukça mutlu ettiğini belirtti. Bir sivil toplum örgütü olarak üçüncü çalıştayı düzenlemenin gururunu yaşadıklarını belirten Aydemir, otuza yakın profesörümüz, akademisyenlerimiz, sivil toplum örgütü temsilcilerimiz, hukukçularımız, işadamlarımız, bürokratlarımızla Ağrı’nın sorunlarıyla dertlenmeyi görev bildiklerini söyledi.
Çalıştay, Ağrı Valisi Musa Işın’ın brifingiyle tamamlandı. Brifing öncesi konuşan Vali Işın, bu çalıştayın gerçekleşmesinde başta Nuri Aydemir olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti. Sivil toplum örgütlerinin önemine dikkat çeken Işın, burada konuşulanların icraata dönüşmesi gerektiğini ve ilin valisi olarak üzerine düşen ne varsa yerine getireceğini ifade etti. Ağrı’da üç temel sıkıntımız olduğunu tespit ettiklerini söyleyen Işın, bunların “güvenlik, “eğitim”, “yatırım ve istihdam problemi” olduklarını belirtti. Her kentin kendine göre ruhunun olduğunu söyleyen Işın, Ağrı’da “tefekkür tabakası”nın zenginleştirilmesi gerektiğini, Ağrılı bilim adamları ve aydınların bu meseleye eğilip şehrin entelektüel birikimini desteklemeleri gerektiğini söyledi. Ağrı’nın birçok sorunla baş edebilmesi için pozitif ayrımcılığa tabi olarak son on yıldır devam eden muazzam yatırımların artarak devam etmesi gerektiğini belirten Işın, dördüncü çalıştayın Ağrı’da yapılmasını istediklerini ifade ederek ardından Ağrı’yla ilgili brifinge geçti.
Vali Musa Işın’ın iki yıllık kısa bir sürede yaptıkları ve geleceğe dair perspektifi katılımcılar tarafından büyük bir takdirle karşılandı. Çalıştay, akşam yemeğiyle sona erdi.