Şeker fabrikanın tekrar açılması için çiftçilere teşvik

Şeker fabrikanın tekrar açılması için çiftçilere teşvik

Şeker fabrikanın tekrar açılması için çiftçilere teşvik
Ağrı Valiliği öncülüğünde Ağrı şeker fabrikasının yeniden üretime geçmesi amacıyla çiftçilerin şeker pancarı üretimine teşvik edilmesi konusunda Halk Eğitim Merkezi’nde bir panel düzenlendi. 2 yıl önce kapanan fabrikanın yeniden hizmet vermesi için düzenlenen panele,  Ağrı Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sedat İnci, Ak Parti İl Başkanı Kemal Atmaca, Şeker Fabrikası Müdür Vekili Mehmet Zengin, Almanya ROPA Firması Türkiye Sorumlusu Michael Kaschel ile çok sayıda Sivil Toplum Kuruluş yöneticileri katıldı.
Kaliteli pancarın adresi Ağrı
Pancar ekimini teşvik ve çiftçilerin pancar üretimine yönlendirmek için yapılan panele çiftçilerin ilgisi ve katılımı yoğundu. 1984 yılında faaliyete geçen şeker fabrikasının istihdam ve üretim konusunda Ağrı ekonomisinin lokomotif kuruluşu olduğunu belirten Ağrı Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sedat İnci, “ Ağrı Türkiye’de kaliteli pancarın ilk adresi olabilecek kadar verimli toprak ve potansiyele sahip. Topraklarımızı zenginleştirmeliyiz ki, insanlarımız da zenginleşsin. Bu açıdan 2 yıl önce kapanan şeker fabrikasının yeniden açılması çok önemli. Biz valilik olarak gerekli destekleri vereceğiz” dedi.
Endüstriyel tesis üretim bekliyor
Ağrı’nın Türkiye'nin tarımsal hasılatına önemli bir katkı sunduğunu ifade eden İnci, “Gerekli değerlerimiz var, endüstriyel tesisimiz var fakat bunu işleyemiyorsak bu bizim zaafımızdır. Yoksa fabrikanın kapatılmasına yönelik alınmış olan bir Bakanlar Kurulu kararı yoktur. Fabrika çalışmadığından, ham madde alamadığından dolayı kapanmak üzere. Bu sıkıntılar acilen çözülmeli ve çiftçilerimiz bu toprakları değerlendirmeli ” şeklinde konuştu.
Çiftçilerin sorularını yanıtlayan İnci, Ağrı’ya 2016 yılında iyi şeyler olması için etkili bir çalışma ortaya koyacaklarını ifade etti.
Bölge zenginleşecek
Hedeflerinin gelecek için iyi ve kaliteli bir bölge oluşturmak olduklarını söyleyen Şeker Fabrikası Müdür Vekili Mehmet Zengin, işçilere nasıl hareket edilmesi gerektiği noktasında bilgiler verdi. Stoklarda üretim için gerekli tohumun bulunduğunu ifade eden Bekçi, “ Fabrikamızın tekrar açılması için hepimiz elimizi taşın altına koymalıyız. Ağrı, Türkiye genelinde şeker pancarı üretimi bakımından en zengin şehir. Bu zenginliği kullanmak bizim elimizde. Bu aynı zamanda bölgeye ciddi bir ekonomik katkı sağlayacak” dedi.
Çiftçi büyük rakamlar kazanacak
Yapılan maliyet çalışmalarına değinen Zengin,   “Diğer ürünlere göre daha çok kazandıran şeker pancarı için 2015 yılı için bir örnek hesaplama yapmak gerekirse -Pancar sökme makinesinin kullanılması da göz önünde bulundurulursa - 2015 yılında 100 dönüm pancar eken çiftçimiz 4 ton pancar elde ederse, dönüme yaklaşık 210, 30 TL gelir elde edecek. Eğer makine ile söküm gerçekleştirilirse dönüme 320,70 TL buna karşılık dönümden 6 ton pancar elde eder, eğer makinayı da kullanırsa 772,00 TL gelir elde edecektir. Bu sonuçlardan şu çıkmaktadır: 100 dönümde dönümünde 4 ton pancar elde edilirse makinesiz 21.000 TL, makineli 32.000 TL kazandıracak, bu rakam dönümde 6 ton elde edilirse 77,000TL yaklaşık gelir elde edilecektir.  Görüldüğü üzere toplantımızın ana gündemini oluşturan makineli tarımın yapılması getirilecek pancar söküm makinesinin söküm maliyetlerinin %50 azalması neticesinde kazanılacak rakamlar asla küçümsenecek rakamlar değil ve ilimizde üretilen diğer ürünlerden daha çok kazandıracağı aşikârdır” ifadelerini kullandı.
Zengin: Pancar taban fiyatındaki artışı fırsata çevirmeliyiz
2 yıl kapalı kalan fabrikanın bu yıl içerisinde açılmasının tarihi bir fırsat olduğu söyleyen Zengin, “2014 ve 2015 yıllarında ki gibi kampanya yapmaması bir iki yıl daha kampanya yapmaması durumunda fabrikamızın tamamen atıl duruma gelmesi söz konusudur ki, bunun şehrimiz ekonomisi için ciddi sonuçlar doğuracaktır. Dolayısıyla yapılan bu çalışmalar çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi, fabrikamızla bağını koparmaması adınadır” şeklinde konuştu.
ROPA Firması çiftçilere iş makineleri hakkında sunum yaptı
Tarım makinaları sektöründe 30 yıldan beri Türk çiftçisine hizmet veren Almanya ROPA Firması Türkiye Sorumlusu Michael Kaschel, panelde katılımcılara sinevizyon eşliğinde makinler hakkında bilgi verdi.
Pancarı emniyetli, süratli ve düzenli bir şekilde hasat eden ROPA Euro-Tiger 4 ve piyasaya yeni sürülen Ropa Panter pancar sökme makinalarının, tarlada pancarı 6 sıra birden sökerek, yaklaşık 20-32 ton depoladıktan sonra istenilen alana boşalttığını anlatan Kaschel, “Euro Maus3 ve 4 adlı temizleme ve yükleme makinası ise pancarları toprağından temizleyip yıkanmaya gerek kalmadan doğrudan fabrikada işlenebilecek konumuna getiriyor” dedi.
Çiftçilere makineli tarım tavsiye edildi
“Ropa Maus” pancar yükleme ve temizleme makinasının yararlarına değinen Kaschel, makinanın kullanıcılarına önemli katkılar sağladığına işaret ederek, şöyle konuştu: “Binlerce yılda oluşan toprak kaybının sonuçları hepimizin malumu. Ülkemizde bugüne kadar kullanılan pancar hasat makinaları, hasat esnasında tarladaki toprağın yüzde 15’inin kaybına neden olurken, Ropa marka makinalarla toprak kaybı büyük ölçüde önleniyor. Mevcut makinalar, verimli toprakları, hasat edilen pancarlarla birlikte fabrikalara ya da fabrika kantar alım merkezlerine taşıyarak bir anlamda toprak erozyonuna neden oluyor.”
Haber : Erat Kocaoğlan

 

Şeker fabrikanın tekrar açılması için çiftçilere teşvik