İran'a ambargonun kalkması, Ağrı'da beklentileri yükseltti

İran'a ambargonun kalkması, Ağrı'da beklentileri yükseltti

ran'a uygulanan uluslararası ambargonun kaldırılması, İran sınırında yer alan Ağrı için dış ticaret açısından önemli fırsatları beraberinde getirdi.
AĞRI - ORHAN GÜNGÖR - Nükleer müzakerelerin anlaşmayla sonuçlanmasının ardından İran'a 35 yıldır uygulanan uluslararası ambargonun kaldırılması, İran sınırına yakın Doğu Anadolu Bölgesi için de umut oldu.
Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan, İran'a uygulanan yaptırımların kaldırılmasının Ağrı’nın ve Türkiye'nin ticaretini canlandıracağını ve bunun fırsata dönüştürülmesi gerektiği söyledi.
Alpaslan ambargonun kalkmasının Ağrı'yı doğrudan doğruya olumlu etkileyeceğini belirtti.

 
Ağrı'nın İran ile sınır ticaretlerinin ilde üretim olmadığı için daha çok ithalat yaparak Türk pazarına sunulması üzerine kurulu olduğunu ve iki ülke arasındaki anlaşmalarla belirlenen kotalar dahilinde ticaret yapabildiklerini anlatan Alpaslan, ambargonun kalkmasıyla bu kotaların artırılmasını beklediklerini ifade etti.
Alpaslan, İran ile sınır ticareti kapsamında geçen yıl Ağrı'nın 13 milyon dolarlık ithalat kotasının bulunduğunu, ancak bunun 5-6 milyon dolarlık kısmının, Türkiye'de daha ucuz olan tarım ürünlerine ayrıldığı için 4-5 milyon dolarlık kısmını değerlendirebildiklerine dikkati çekerek, "Türkiye Cumhuriyeti'nin bu kotalarla ilgili il bazında 13 milyon doları, 25 milyon dolara çıkarması lazım. Önümüz açıldığında bundan en ciddi faydalanacak olan da bizleriz. İş adamlarımızı İran'a taşıyacağız. Oradaki iş adamlarını bizler misafir edeceğiz" dedi

İran'a ambargonun kalkması, Ağrı'da beklentileri yükseltti