TÜM KURUMLAR ORMANLARIMIZ İÇİN SEFERBER, KAOS ÇIKARMAK İSTEYENLERE İTİBAR ETMEYİN.
Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir,‘Vatandaşlar, provokatif eylem, söylem ve yalanlar ile toplumsal karmaşa çıkarma gayretinde olan siyasetçilere ve dış odaklara karşı daha dikkatli olmalıdır.’dedi.
Küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çeken Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, ‘Dünyanın genelinde ve Türkiye'de yaşanan orman yangınları, sel, kuraklık, kasırga ve diğer ölümcül olayların giderek artması daha fazla önlem alınması gerektiğini gözler önüne seriyor.’dedi.
Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, ‘Türkiye'nin 32 İl'de 7 gün içinde 150'den daha fazla noktada çıkan orman yangınlarına müdahale için yeterli araç olmadığı gün yüzüne çıkmış ve orman yangınlarında kullanılan araç sayısı küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri göz önüne alınarak ivedilikle artırılması ülkenin ve milletin yararına olacaktır.’dedi.
Devletimiz Ormanlarımız İçin Seferber, Kaos çıkarmak isteyenlere itibar etmeyin.
Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, ’Devletimizin tüm ilgili kurumları, seferberlik ilan ederek var gücüyle yangınlara müdahale ediyor. Yangınlarda 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız hava helikopteri, 805 tanker, 155 iş makinesi, yaklaşık 5 bin 200 personel mücadele veriyor. Beslenme ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla yangın bölgelerinde; Günlük 19.435 kişi/öğün sıcak yemek, Bugüne kadar 129.175 kumanya,75.356 ikramlık malzeme, 66.159 içecek,309.060 su dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Yaşanan orman yangınlarının tüm vatandaşlarımızı derinden üzdüğünü, bu üzüntüyü toplumsal karmaşaya sevk etme gayretinde olan odakların olduğunu görmekteyiz. Özellikle sosyal medyada, bu milletin ve devletin faydasını istemeyen, kaos çıkarma gayretinde olan siyasiler ve odaklarca yapılan paylaşımlara itibar edilmemesi çok büyük önem taşımaktadır. Yetkililer dışında hiçbir kanal dikkate alınmamalıdır.'dedi.
Orman yangınlarında kullanılan araç sayısı artırılmalı
Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün (OGM) verilerine göre Türkiye’de, beş yılda toplamda 16 bin 3 yangın çıktığına dikkat çeken Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir,’2018’de, Türkiye’de 2 bin 167 orman yangını, 2020’de ise bu rakam yüzde 56 artışla 3 bin 399’e yükseldi. 2018’deki yangınlarda 5 bin 644 hektar alan yok olurken, 2019’da 11 bin 332 hektar, 2020’ye gelindiğinde ise 20 bin 971 hektar orman küle döndü. OGM’nin faaliyet raporlarına göre, 2018’de genel müdürlüğün envanterinde 1046 yangın söndürme aracı bulunuyordu. 2020’ye gelindiğinde araç sayısı sadece 31 adetlik artışla 1077’ye yükseldi.’dedi.
Demir, ’Bu koşullarda küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri hesap edildiğinde daha büyük felaketleri önleme adına orman yangınlarında kullanılan araç sayısı küresel ısınma ve iklim değişikliğinin etkileri göz önüne alınarak ivedilikle artırılmalıdır.’dedi.
Sadece Türkiye'de değil, Dünyanın genelinde orman yangınları artı.
Avrupa'da ve çevresindeki ülkelerde çıkan orman yangınlarına yönelik uydu görüntülerini ve yangın verilerine dikkat çeken Araştırmacı yazar Dr. Mimar Hüseyin Demir, ’Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi'ne (EFFIS) göre, Avrupa'da yalnızca 2021 yılı içinde yüzbinlerce hektarlık alan kül oldu. EFFIS'in verilerine göre, 2021 yılında 43 ülkede toplamda bin 831 orman yangını meydana gelirken, 433 bin 700 hektarlık alan yok oldu. Türkiye'nin 32 İl'de 7 gün içinde 150'den daha fazla noktada çıkan orman yangınları ve dünya geneli orman yangını verileri dikkate alındığında, orman yangınlarındaki yükseliş bizleri daha fazla önlem alınmasına mecbur etmektedir. ’dedi.