AĞRI'NIN BİLİNMEYEN HALİ MUHAMMET HALİD BİLGİN YAZDI
“AĞRI İNSANLIĞIN İKİNCİ VATANIDIR
İş insanı Muhammed Halid Bilgin, memleketi Ağrı hakkında bilinmeyen özelliklerini Muhabirimiz Zeki Erdoğan’a anlattı.
Geçtiğimiz günlerde Muhabir Zeki Erdoğan, Ağrılı iş insanı Muhammet Halid Bilgin ile memleket hakında kısa bir söyleşi gerçekleştirdi. Kısaca kendinden bahseden Bilgin, Ağrı’nın dört özelliğine değindi. “Ağrı'nın dört özelliği vardır. Dağı,Nehiri,Havası ve Ovası.” dedi.
MUHAMMET HALİD BİLGİN KİMDİR
Muhammed Halid Bilgin, 5 sene ilim tahsilinde bulunduğunu belirtti. Bilgin, “1973 yılında Ağrı ili Patnos ilçesi Zincirkale köyünde dünyaya geldim. İlk öğretimimi bitirdikten sonra İstanbul’a geldim ve burada inşaat işlerinde çalışmaya başladım .Aynı zamanda fatih medreselerinde yaklaşık 5 sene ilim tahsilinde bulundum.Bundan sonra Suriyeye geçip orada bulunan haznevilerin lisesinde ve kalpakçı lisesinde daha sonra Ezher üniversitesine bağlı Fethul islam üniversitesinde ve Ebu Nur üniversitesinde tahsilde bulundum.Bir müddet Suudi Arabistanda bulunduktan sonra Türkiye'ye döndüm.ve burada da bazı seçkin alimlerde icazet aldım halende hem ılım hem inşaat sektöründe de meşguliyetim devam etmektedir.” ifadelerine yer verdi.
“AĞRI İNSANLIĞIN İKİNCİ VATANIDIR”
Ağrı'nın dört özelliği olduğunu vurgulayan Bilgin bunlardan ilk Ağrı dağı olduğunu söyledi. “Ağrı dağı bilindiği üzere çok asil bir dağdır. Tarihçiler ve coğrafyacılar Nuh'un gemisi Ağrı dağının tepesinde istiva etmiştir demişlerdir.Tabi Kuran-nı Kerim'de buyurduğu gibi ( festeva alla cudiyi ) cudiye istiva etti diyor Kuran-ı Kerim.Tarihçiler ve coğrafyacılar Cudi dağı Ağrı dağıdır görüşünde birleşmişlerdir. Mufesirler bu görüşte değildir.Allahu Alem bi muradihi Nuh A.s dünyanın 2. babasıdır.Birincisi Hz. Adem ikincisi Hz.Nuh'tur.Çünkü tufandan sadece gemiye binen insanlar ve hayvanlar kaldı.Geriye kalanların hepsi helak oldu.Tufan bittikten sonra insanlar gemiden indiler ve bu dağ ve Ağrı insanlığın ikinci vatanı,Hz. Nuh ise insanlığın ikinci babası oldu. İnsanlar yeryüzüne buradan dağıldılar. Unutulmamalıdır ki Ağrı insanlığın ikinci vatanıdır.” dedi.
“AĞRI CENNET NEHRİN BAŞLANGIÇ YERİDİR”
Bilgin, Ağrının ikinci özelliğinin Murat nehri olduğunu belirtirken, “Ağrı ilçesi Diyadinden kaynayan Murat nehri, Erzurum Dumlu dağda kaynayan Karasu nehri ile Elazığ il sınırında birleşerek Fırat Nehrini oluşturur. Uzunluğu ise 2800 km dir. Ağzı ise Şatul Araptır oradan Basra körfezine kadar gider ve dünyanın en faydalı nehirlerdendir. Nitekim bir Hadisi Şerifte Ebu Hureyreden R.a rivayet edilen bir hadiste Allah resulü sallalahü aleyhüvesallam şöyle buyurmuştur, “Seyhan,Ceyhan,Fırat ve Nil nehirleri cennet nehirlerindendir.” Bazı alimler demişler gerçektende bu nehirler cennet nehirlerindendir. Ne var ki dünyaya gönderilince dünyalık olarak dünyada bulunan nehirlerin özeliklerini almışlardır. Evet Ağrı cennet nehrin başlangıç yeridir.Tıpkı insanlığın başlangıç yeri olduğu gibi.” ifadesinde bulundu.
“İNSANIN İÇİNE HUZUR VEREN BİR OVADIR”
Ağrının üçüncü özelliği ise Serhad ovası olduğunu vurgulayan Bilgin, “Ovası ise Serhad ovasıdır.Yani bölgenin en yüksek ovalarındandır.Bereketi bol,lezzeti güzel olan sebzeleri,emsali bulunmayan orada yetişen hayvanların etleri,bilhassa dana koyun etleri,ve ovada gezmesi kolay görülmesi ise insanın içine huzur veren bir ovadır.” dedi.
“DÖRT MEVSİMİ HAKKIYLA YAŞATAN NADİR YERLERDENDİR”
Ağrının havası hakkında konuşan Bilgin, “Havası ise bambaşka bir şeydir. Dört mevsimi hakkıyla yaşatan nadir yerlerdendir. Kışta kışı yaşatır kardan geçilmez, yazda yazı yaşatır sıcaklığını yüreğinde hissettirir. Son bahar ve bahar ayları ise yemyeşil olur adeta cenneti andırır.” ifadelerine yer verdi.
AĞRI İNSANININ DÖRT MAHARETİ
Konuşmasının sonlarına doğru Bilgin, Ağrı insanının dört mahareti olduğunu şu cümleler ile söyledi: Birincisi, Hikmetlidir. Kendi dağı gibi hikmet sözlü yüksek ve tevazu özlüdür. İkinci olarak şecaatlidir. Tepesine yağan kar, yağmur ve esen rüzgar gibidir. Üçüncü ise İffetlidir. Tıpkı ovası gibi baharda kendisini yeşillere büründürür, kışta ise bembeyaz kar ile kendini örttürür. Son olarak Adaletlidir. Tıpkı Nehri gibi suyu kendinde hapis etmeyip durdurmayıp hep keremli, vefalı ve cömert davranır. Taa Ağrıdan kaynayıp il, ilçe demeden ülke demeden coğrafya seçmeden Basra körfezine kadar akı verir. Milyonlarca yerlere hayat verir. Yerlerin en hayırlısı insanın faydalandığı yerlerdir. İnsanın en hayırlısı insana faydalı olandır. Kelamın en hayırlısı ise kısa ve öz olandır. Ağrı ve insanı bütün dünyanın özüne, sözüne mezhebine ve ırkına bakmadan göğsünde barındırdı kendilerini bütün taassupçuluktan arındırdı.
“NERELİ OLURSAN OL, HİKMETLİ OL”
Cümlelerinin son olarak tavsiyeler veren Bilgin, “Ne olursan ol, Nereli olursan ol,hikmetli ol,şecaatli ol,iffetli ol,adaletli ol.ama zalim olma.. Neyi bozarsan boz, Parayı boz, Altını boz, Doları boz ama Ağrının muradı insanlığın muradını ve dünyanın adaletini bozma.” dedi.