AĞRI’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ YERLER LİSTESİ

AĞRI’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ YERLER LİSTESİ

AĞRI’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ YERLER LİSTESİ

  Siz kıymetli Ağrılı hemşerilerimiz için, ismini heybetle görünen dağlarından alan Ağrı ilimizde gezip görmeniz gereken yerlerin listesini hazırladık.

 Kadim şehrimiz Ağrı; Diyadin, Doğubeyazıt, Eleşkirt, Hamur, Patnos, Taşlıçay ve Tutak’tan oluşmaktadır.

1-    İSHAK PAŞA SARAYI:

 Topkapı Sarayı'ndan sonra ikinci teşkilatlı saray olan İshak Paşa Sarayı 1784 yılında yapıldığı bilinmektedir. İnşası yaklaşık 100 yıl süren saray aslen bir külliyedir. Bünyesinde camii, selamlık dairesi, türbe, merasim ve eğlence dairesi, aşevi ve harem dairesi bulunur. Ağrı'nın en önemli tarihi varlıklarından olan ve dünyaca üne sahip İshak Paşa Sarayı'nı görmeden Ağrı'dan ayrılmayın.

2-    DOĞUBEYAZIT KALESİ:

 Doğubeyazıt 'ın 5 km doğusunda yer alan Doğubeyazıt Kalesi kayalıklar üzerinde yer bulunur. Kalede Urartu dönemine ait kalıntılar olduğu bilinmektedir. Antik kent niteliğine sahip olan kalenin gerçek yapım tarihi bilinmemektedir.

3-    BEYAZIT ESKİ CAMİİ

 I. Selim tarafından yaptırılan Beyazıt Eski Camii kesme taştan yapılmıştır. Kare planlı ve tek kubbeli bir yapıya sahiptir.

4-    MAYA MAĞARALARI

 GÜNBULDU Köyü’ndeki antik kent olan MEYA mağaraları olarak bilinen bu yer, Diyadin’in 12 km batısında yer alır. Kayalara oyulmuş yapılardan oluşmaktadır, mağaralarda pek çok değişik oda, tapınak, ibadethane, mağara ve barınma yeri bulunmaktadır.

5-    ANTİK KENTLER:

 Ağrı’da özellikle Urartular döneminin izlerini taşıyan pek çok antik kent ve büyük yer almaktadır. Bunlardan en önemlileri; Diyadin Meya Köyü, Girik Tepe, Toprakkale ve Eski Beyazıt’ tır.

6-    METEOR ÇUKURU:

 Dünyanın en büyük ikinci meteor çukuru olma özelliğine sahip olan çukur Ağrı’da yer almaktadır. 

 Bu muhteşem, eşsiz doğal oluşum Ağrı’da görecekleriniz yerler listesi arasında mutlaka yer almalı.


7-    NUHUN GEMİSİ:

 Her yıl binlerce Yabancı turistin ziyaret ettiği Ağrı’da inanç turizminin merkezlerinden biri olan Nuh’un Gemisi, Ağrı Dağı’nın güney tarafına bakan ÜZENGİLİ ve TELÇEKER köyleri arasında bulunmaktadır, Doğal bir anıt olan Nuh’un Gemisi siluet şeklinde bir kalıntıdır.