AĞRILI ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ

AĞRILI ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ

AĞRILI ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ

Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi’ programı kapsamında 21 ilde yüzde 75 hibeli tohum desteğinde büyük bir skandal ortaya çıkmasından herkes Vali Dr. Osman Varol’un nasıl bir yol izleyeceğini merak eden çiftçiler, ‘Bize sahip çıkın, sorunumuzu çözün diye’ yardım istediler.

 

Ağrı’da yazlık ekiliş yapacak çiftçiye kışlık arpa tohumu dağıtıldığı ortaya çıkarken, bu tohumları eken çiftçilerin neredeyse hemen hepsi mağdur oldu.

 

İstediği ürünü alamayan çiftçiler, Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğünü zararlarının tanzim edilmesi için dilekçe yağmuruna tutarken, İl Müdürlüğünün de konunun fazla büyümemesi için çiftçileri önümüzdeki yıl verilecek desteklerle ikna etmeye çalıştığı kaydediliyor.

 

İl Müdürlüğü yetkilileri sadece Patnos ilçesinde bazı çiftçilerin ekimlerinde sıkıntı yaşandığını bunun da iklim şartlarından kaynaklandığını, diğer ilçe ve köylerde ekimi yapan çiftçinin tohumdan çok memnun kaldıklarını ileri sürmesi dikkat çekti.

 

Tohum firması ise (Sarı Tohumculuk) sorumluluğu tamamen çiftçiye atarken, yüzde 75 hibeli tohumları alan çiftçilerin bu tohumları uygun şartlarda ekmediğini ve yeterli gübre ve ilaçlamayı yapmadığı için ürününü hasat edemediğini iddia etti.

 

TOHUM FİRMASI VE İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇİFTÇİNİN MAĞDURİYETİNİ KABUL ETMİYOR!

 

Tarımdan Haber olarak Ağrı’da yüzde 75 hibe kapsamında çiftçiye dağıtılan arpa tohumunda yaşanan mağduriyetle ilgili olarak yaptığımız araştırmada karşımıza çarpıcı bir tablo çıktı. İl Müdürlüğü ve tohumun tedarik edildiği firma, çiftçiye dağıtılan arpa tohumundan çok güzel sonuçlar alındığını ileri sürerken, diğer yandan tohumu kullanan çiftçilerden ise neredeyse mağdur olmayan yok gibi.

 

Koronavirüs nedeniyle gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla ekilebilen tüm arazilerin değerlendirilmesi için başlatılan proje kapsamında 21 ilde çiftçiye yüzde 75 hibeli tohum desteği verilirken, Ağrı’da yaşanan tohum skandalı ‘liyakatin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

 

ÇİFTÇİ SERTİFİKALI TOHUM DİYE BÜYÜK BİR UMUTLA EKMİŞTİ!

 

Yüzde 75 hibeli tohum desteği kapsamında Ağrı’da 350 çiftçiye yaklaşık 20 bin dekar alan için 400 ton arpa tohumu dağıtılırken, yazlık ekim yapılması için dağıtılan bu tohumların kışlık tohum olması ortaya büyük bir mağduriyeti çıkardı.

 

Dağıtılan tohumlar sertifikalı olduğu için çiftçi bu tohumları Nisan ayında büyük bir umutla ekmişti.

 

Ancak ekilen tohumların çıkış yapmasına rağmen boy atıp başak bağlamaması ya da başaklanmanın çok az bir seviyede kalmasından dolayı çiftçi ürününü hasat dönemi gelmesine rağmen hasat edemiyor.

 

Çiftçinin zararının 50 milyon lirayı bulduğu kaydediliyor.

 

1 DÖNÜMDEN 40 KG ARPA!

 

Yüzde 75 hibe destekli arpa tohumunu eken çiftçiler, dönümden 30, 35, 40 kg arasında ürün alırken, bir çok çiftçi de hasat etmeyerek tarlasına hayvanları katarak otlatacağını belirtiyor.

 

DENENMEMİŞ TOHUM DAĞITILIRKEN ARAŞTIRMA ENSTİTÜLERİNE DE SORULMADI

 

Ağrı’da çiftçiye ilde daha önce hiç denenmemiş arpa tohumu dağıtılırken, bu tohumun dağıtılmadan önce araştırma enstitülerinden de gerekli desteğin alınmadığı kaydediliyor. Bilinçsiz bir şekilde çiftçiye dağıtılan arpa tohumundan dolayı bir tarafta çiftçi mağdur olurken bir tarafta da ülke kaynakları heba edilmiş oldu.

 

ÇİFTÇİ ZARARININ KARŞILANMASINI İSTİYOR

 

Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne konuyla ilgili yüzlerce şikayet dilekçesi verilerek, çiftçi zararının tanzim edilmesini istiyor. İl müdürlüğü ise skandalın ortaya çıkmaması için çiftçilere çeşitli vaatlerde bulunarak dilekçe vermemesi ve rapor düzenlenmemesi konusunda direndiği kaydediliyor. Sınırlı sayıda çiftçinin tarlasıyla ilgili rapor düzenlendiği belirtilirken, bu raporlarda da zararın çok düşük gösterilmeye çalışıldığı ifade ediliyor.

 

FİRMA SAHİBİNDEN MANİDAR SAVUNMA: YAZLIK KIŞLIK AYRIMI ÖNEMLİ DEĞİL!

 

Ağrı’da çiftçiye dağıtılan tohumlar Tekirdağlı bir firmadan tedarik edilerek Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından dağıtılmıştı.

 

Sarı Tohumculuk Firmasının Genel Koordinatörü İbrahim Toruk, yazlık veya kışlık tohum ayrımının önemli olmadığını, sorun yaşayan çiftçi sayısının da çok düşük olduğunu ileri sürmesi dikkat çekti. Toruk, sorun yaşayan çiftçilerin de bu tohumları ekilmeyecek nadasa bırakılmış alana ektikleri ve gübre ile ilaçlamayı yapmadıkları için sorun yaşadıklarını ileri sürerken, tohumun 15 gün geç ekilmesinden kaynaklı da bir sorun yaşandığını dile getirdi.

 

İL MÜDÜRLÜĞÜ YETKİLİLERİ SUÇU TOHUMA DEĞİL ÇİFTÇİYE ATIYOR

 

Ağrı Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri ile tohum firması, tohumdan kaynaklı bir mağduriyetin olmadığını ileri sürerek, yaşanan sıkıntının dar bir çerçevede sınırlı sayıda bir çiftçinin yaşadığı ve bunun da iklim şartları ile çiftçinin hatasına bağlayarak sorun yokmuş gibi göstermeye çalışsa da Tarımdan Haber olarak yaptığımız geniş çaplı araştırmada durumun hiç de öyle olmadığı ortaya çıktı.

 

GÖRÜŞTÜĞÜMÜZ KİŞİLERİN ZARAR GÖRMEMESİ İÇİN İSİM VE GÖRÜŞLERİNE YER VEREMEDİK

 

Çok sayıda çiftçinin yanı sıra muhtar ve sivil toplum örgütleriyle yaptığımız görüşmede hepsi tohumdan kaynaklanan mağduriyeti teyit ederken, bu kişilerin zarar görmemesi için haberde isim ve görüşlerine yer vermedik.

 

YÜZDE 75 HİBE TOHUM DESTEĞİNİN TOPLAM BÜTÇESİ

 

Ağrı’da 340 çiftçiye yaklaşık 20 bin dekar alan için 400 ton arpa tohumu dağıtıldı. Dağıtılan arpa tohumunun toplam bütçesi 1 milyon 150 bin lira olarak gerçekleşti. Bu bütçenin yüzde 75’ini yani 860 bin lirası devlet bütçesinden karşılanırken geriye kalan 290 bin lirası da çiftçiden tahsil edildi.

 

TOHUMLARI TARIM KREDİ TEDARİK ETTİ

 

Ağrı’da yüzde 75 hibe kapsamında 340 çiftçiye dağıtılan arpa tohumları, Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından Tekirdağ'da Sarı Tohumculuk firmasından tedarik edilerek dağıtıldı.

AĞRILI ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ
AĞRILI ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ
AĞRILI ÇİFTÇİLER İSYAN ETTİ