ALMANYA AĞRILILAR DERNEĞİ İHSAN BAYRAM İLE BİR ARAYA GELEREK

ALMANYA AĞRILILAR DERNEĞİ İHSAN BAYRAM İLE BİR ARAYA GELEREK

bir söyleşi gerçekleştirdik.  Yaptığımız röportajda Bayram, ‘’Almanya’ya ilk gittiğimde Ağrılı olupta, İzmirliyim diyen Ağrılılar vardı’’ dedi.

Almanya ve Türkiye içerisinde gıda ile inşaat sektöründe çalışmalarını yürüten İhsan Bayram aynı zamanda Fırat Center ile Fırat Marketlerinin sahibidir. 30 yıl önce Almanya’nın Frankurt kentinin Hanau kasabasına yerleşen Bayram, burada yaşayan Ağrılılar ile birlikte organize olarak Almanya Ağrılılar Derneği’ni faaliyete geçirdi.  Gerçekleştirdiğimiz röportajda derneklerinin kurulma sürecinden, amacına kadar, dernek içerisinde gerçekleştirdikleri faaliyetleri gazetemize anlatan Almanya Ağrılılar Derneği Başkanı İhsan Bayram, kuruluş amaçlarını topluma ve çevreye hizmet vermek, insanlar arasında birlik ve beraberliği sağlamak olduğuna değindi.  Ayrıca Bayram, Ağrılıların Almanya’da en çok Hanau  bölgesine yerleştiğini anlatarak, ‘’ Hanau denildiği zaman  Ağrılıların bir merkezi olarak görülmektedir’’ diye belirtti.

32 KİŞİ İLE ÇIKILAN YOLDA ŞUAN 2500 KİŞİ VAR

2009 yılında 32 kurucu üye ile bir araya gelerek Almanya Ağrılılar Derneği’ni kurduklarını anlatan İhsan Bayram, ‘’ Çoluk çocuğumuzu orada yaşayan çevre ile barışık bir hale getirme gayemiz vardı. Vatandaşlarımıza kültürlerini hatırlatmak, sıla hasreti çekmelerine bir nebze olsun engel olmak, yeni yetişecek genç kuşağa ise kültürlerin öğretmek adına derneğimizi hayata geçirdik.  Şuan derneğimizin 500 tane üyesi var. Bu kişilerin ailelerini hesaba katacak olursak neredeyse 2500 kişi ile sivil toplum kuruluşlarının(STK) en büyükleri arasındayız’’ dedi.

AVRUPANIN DÖRT BİR YANINDA AĞRI DENİLİNCE AKILLARA DERNEĞİMİZ GELİYOR

Kuruluşumuzdan günümüze kadar verdiğim tüm emekler insanlarımızın birlik ve beraberliği için diye belirten Almanya Ağrılılar Derneği Başkanı İhsan Bayram, ‘’ Ağrı ve çevresi orada yaşadığı müddetçe bizim bu kültür eğitimimiz hep devam edecektir. Derneğimiz içerisinde bugüne kadar katkısı olan, emeği geçen insanlara canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu sadece bizim şahsımıza ait değildir, kurum ve teşkilatı ileri götürmek amacıyla insanların emeği doğrultusunda gerçekleşmiştir. Bundan sonra daha iyi olacağına eminim. Özellikle belirtmek istiyorum ki, Avrupa’nın dört bir yanında Ağrılı dediğin anda insanların aklına Almanya Ağrılılar Derneği geliyor. Biz kendi işimizden daha önce derneğimize destek verdik, hep onunla beraber yaşadık ve mücadele ettik. Bu kurum ve teşkilatlar şahsa, isimlere ait değildir. Kurum kendi ismiyle ayakta kalır. Avrupa’da yaşadığımız süre içerisinde Ağrı Derneğinin ismini ön plana çıkartarak, bu dernek var oldukça Ağrılılar var olacak ve toplum ile çevre barışık hale gelecek’’  diye konuştu.

AĞRILI OLUP, İZMİRLİYİM DİYEN İNSANLAR VARDI

30 yıl önce Ağrı Dernekleri olmasına rağmen, Ağrı’nın ismi ön plana çıkmadığına değinen Bayram, ‘’İnsanlar Ağrılıyım diyerek çarşıya çıkmaya utanıyordu. Ama derneğimiz sayesinde Ağrılı olmayan insanlar bile, ‘Biz Ağrılıyız’ demeye başladılar. Bu da bizim emeğimizin bir parçasıdır. Ağrılı olupta ben İzmirliyim diyen insanlar vardı. Başka memleketlerin isimlerini veren Ağrılılar vardı. Ben ise Almanya’ya ayak bastığım andan itibaren, ‘Ben Ağrılıyım ve Ağrı’yı temsilen buradayım’ diyerek ön plana çıktım. Yine o dönemde Ağrılıyım diyen bazı insanlar vardı, ama hiç biri malesef Ağrı’ya sahip çıkmıyordu’’ diye söyledi.

GÜVEN VE İTİBAR SAĞLADIK

Avrupa’nın dört yanında Ağrılı dediğin anda, ‘’Ağrılı ise güven ve itibarımız sonsuzdur’’ tepkisinin verildiğini dile getiren Almanya Ağrılılar Derneği Başkanı İhsan Bayram, ‘’Biz orada bu güven ve itibarı sağladığımız için mutluyuz, toplumla beraber hizmete devam etmekteyiz. Almanya Ağrılılar Derneği olarak Almanya’da bir lokalimiz var. Piknik, Bahar Şenlikleri, Kahvaltı Günleri ve çeşitli toplantılar gerçekleştiriyoruz.  Ağrılı olsun, olmasın yardıma ihtiyacı olan tüm insanlara destek oluyoruz. Allah’ın yarattığı her insana daima kapımız açıktır. Almanya Ağrılılar Derneği bir cenaze olduğu andan itibaren bir veya iki saat içerisinde 500-600 kişilik yemek hazırlığını yaparak cenazeye gönderip, oradaki insanların yemeğini ve içmeğini karşılayabilir durumdadır. Ramazan boyunca iftar yemekleri vermekteyiz. İnsan ayrımı olmadan herkese kapısını açmış bir kurumuz’’ dedi.

ŞUAN FRANKFURT BAŞHAKİMİNİN YAZICISI AĞRILIDIR

Almanya Ağrılılar Derneği olarak şuan 200 tane üniversite öğrencisine burs sağladıklarını anlatan Bayram, ‘’Okuttuğumuz öğrencilerin arasında doktor, mühendis, avukat olanlar çıktı. Hatta bakın şuan Frankfurt Başhakiminin yazıcısı Ağrılıdır’’ diye belirtti. Ayrıca Hanau’da Ağrı Derneğine ait Ahmed-i Hanı Camisi bulunduğunu açıklayan İhsan Bayram, ‘’Bu camide haç, umre organize işleri yapıyoruz. Ağrı Derneği Ahmed-i Hanı Camisi özellikle Türkiye’den hocaları getirip, orada din dersleri veriyor. Şuan 50 tane din eğitimi gören, Kur’an kursu öğrencimiz var. Ağrı’dan hocalarımız gelip, o öğrencilere eğitimler veriyor. Bizim amacımız insanlara hizmettir. Kimsenin herhangi bir çıkar için beklentisi yoktur. Beklenti içinde yapan insanların yeri değildir’’ diye dile getirdi.

İhsan Bayram

Ağrı Eleşkirt ilçesinde yaşayan bir vatandaş olarak,

Çoluk çocuğumuzu orada yaşayan çevre ile barışık bir hale getirme gayemiz vardı. Biz bunları yaşadığımız süre içerisinde, kendi işimizi kurmak ve belirli bir yere getirmek için çalışmalarımız oldu.

Yaklaşık 30 yıldır Almanya’nın Frankurt kentinin Hanau kentinde yaşıyorum.  Hanau’da yaklaşık 100 bin nufüs var. Bunlardan 45-50 bini yabancı. Türkler arasında ise en çok Ağrılılar bu bölgeye yerleşmiş durumdalar. Hanau denildiği zaman  Ağrılıların bir merkezi olarak görülmektedir.

2009’da Ağrı Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği’ni kurduk. Derneğin kuruluş amacı toplum ve çevreyebir hizmet vermek, insanlarımız arasında birlik ve beraberliği sağlamaktı. Biz bu çalışmayı 32 kurucu üye ile birlikte gerçekleştirdik. Günümüzde ise derneğimizin 500 tane üyesi var. Bu kişilerin ailelerini hesaba katacak olursak neredeyse 2500 kişi ile sivil toplum kuruluşlarının(STK) en büyükleri arasındayız.

Ağrı Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Başkanı İhsan Bayram, ‘’Kuruluşumuzdan günümüze kadar verdiğim tüm emekler insanlarımızın birlik ve beraberliği içindir. Ağrı ve çevresi orada yaşadığı müddetçe bizim bu kültür eğitimimiz hep devam edecektir. Ağrı Derneğimizde bugüne kadar katkısı olan, emeği olan insanlara canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu sadece bizim şahsımıza ait değildir, kurum ve teşkilatı ileri götürmek amacıyla insanların emeği doğrultusunda gerçekleşmiştir. Bundan sonra daha iyi olacağına eminim. Özellikle belirtmek istiyorum ki, Avrupa’nın dört bir yanında Ağrılı dediğin anda insanların aklına Ağrı Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği geliyor. Biz kendi işimizden daha önce derneğimize destek verdik, hep onunla beraber yaşadık ve mücadele ettik. Bu kurum ve teşkilatlar şahsa, isimlere ait değildir. Kurum kendi ismiyle ayakta kalır. Avrupa’da yaşadığımız süre içerisinde Ağrı Derneğinin ismini ön plana çıkartarak, bu dernek var oldukça Ağrılılar var olacak ve toplum ile çevre barışık hale gelecek’’ dedi.

AĞRILI OLUP, İZMİRLİYİM DİYEN İNSANLAR VARDI

30 yıl önce Ağrı Dernekleri olmasına rağmen, Ağrı’nın ismi ön planda yoktu. İnsanlar Ağrılıyım diyipte çarşıya çıkmaya utanıyordu. Ama derneğimiz sayesinde Ağrılı olmayan insanlar bile biz Ağrılıyız demeye başladılar. Bu da bizim emeğimizin bir parçasıdır. Ağrılı olupta ben İzmirliyim diyen insanlar vardı. Başka memleketlerin isimlerini veren Ağrılılar vardı. Bense oraya ayak bastığım andan itibaren, ‘Ben Ağrılıyım ve Ağrı’yı temsilen buradayım’ diyerek ön plana çıktım. Yine o dönemde Ağrılıyım diyen bazı insanlar vardı, ama hiç biri malesef Ağrı’ya sahip çıkmıyordu.

 

Bugün Avrupa’nın dört yanında Ağrılı dediğin anda, Ağrılı ise güven ve itibarımız sonsuzdur diyor. Bizde orada bu güven ve itibarı sağladığımız için mutluyuz,toplumla beraber hizmete devam etmekteyiz.

 

Ağrı Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği olarak Almanya’da bir lokalimiz var. Piknik, Bahar Şenlikleri, Kahvaltı Günleri ve çeşitli toplantılar gerçekleştiriyoruz.  Ağrılı olsun, olmasın yardıma ihtiyacı olan tüm insanlara destek oluyoruz. Allah’ın yarattığı her insana daima kapımız açıktır. 

Ağrı Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği  bir cenaze olduğu andan itibaren bir veya iki saat içerisinde 500-600 kişilik yemek hazırlığını yaparak cenazeye gönderip, oradaki insanların yemeğini ve içmeğini karşılayabilir durumdadır.

Ramazan Ayı boyunca iftar yemekleri vermektedir. İnsan ayrımı olmadan herkese kapısını açmış bir kurumuz.

 

Ayrıca orada Ağrı Derneğimize ait Ahmed-i Hanı Camisi vardır. Bu camimizde haç, umre organize işleri yapıyoruz. Ağrı Derneği Ahmed-i Hanı Camisi özellikle Türkiye’den hocaları getirip, orada din dersleri vermektedir. Şuan 50 tane din eğitimi gören, Kur’an kursu öğrencimiz vardır.

Orada yaşayan Ağrılıların yüzde 90’nı iş adamıdır.

İnsanlara hizmet amacımızdır, kimsenin herhangi bir çıkar için beklentisi yoktur. Beklenti içinde yapan insanların yeri değildir.

Bu bir krallık değildir, kim gelirse yapacak. Yapanın her zaman yanında,yapmayanın ise her zaman karşısındayım. Kim olursa olsun, o kurum ve teşkilatın ayakta durması için bunları yapmak zorundayız.

Şuan benim yaşadığım Frankfurt bölgesinde birisi çocuğunu evlendirmeye kalksa, Ağrılıyım dediği anda adam araştırmaya kalkmıyor. Fırat Center’a gidipte, Fırat Marketleri sahibine gidip, kızı verelim mi vermeyelim mi? diye soruyor. Ağrılı bir hemşehri gelmiş, dünür olmak, akrabalık bağı kurmak istiyor ne diyorsun diye ilk önca adam sana soruyor. Öyle bir güven ve itibar bizim yaşadığımız bölgede var.

Ağrı Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği olarak şuan 200 tane üniversite öğrencisine burs sağlıyoruz.  Okuttuğumuz öğrencilerin arasında doktor, mühendis, avukat olanlar çıktı. Hatta bakın şuan Frankfurt Başhakiminin yazıcısı Ağrılıdır.

HABER ZEKİ ERDOĞAN

 

ALMANYA AĞRILILAR DERNEĞİ İHSAN BAYRAM İLE BİR ARAYA GELEREK